28.2.11

Muistivihkossa fonttiongelma

Kreikan kertaamiseen tarkoitetussa muistivihkossa on ollut tekninen ongelma, jonka seurauksena kreikka ei ole näkynyt kaikissa tietokoneissa. Ongelman pitäisi nyt olla korjattu.

25.2.11

Tietoa kreikan toisesta välikertauksesta

Kreikan toinen välikertaus (ke 2.3. 10-12) lähestyy. Koealue on g2 – e2 (imperfektistä sigma-aoristiin harjoituksineen, *ei * kuitenkaan harj. d2, d4,11-13 ja e1, 10-12). Kertaukseen valmistautumisessa kannattaa käydä huolellisesti läpi koealueeseen kuuluvat harjoitukset, sillä kertauksen käännöstehtävät perustuvat harjoituksiin. Muoto-opin ydinkohtia voi kerrata ”muistivihkon” avulla, joka löytyy samasta osoitteesta kuin luentojen pp-diat (linkki: kreikan luennot ja lisämateriaali). Samassa osoitteessa on myös Jarmo Kiilusen laatima kreikan pikkusanojen moniste, josta myös on apua kertaamisessa. Tiedot 2. välikertaukset rästikertauksista löytyvät Weboodista(ne ovat 1.4. ja 18.8 – ei loppukertauksen yhteydessä kuten olen jossain vaiheessa virheellisesti ilmoittanut).

21.2.11

Tiedekuntatentti 4.2.

Tiedekuntatentin 4.2. tulokset ovat eksegetiikan osaston ilmoitustaululla. Tuloksia voi kysyä myös sähköpostitse. Lukupäiväkirjoista ja esseistä on lähetetty palautetta sähköpostitse.

7.2.11

Tutustu Raamatun sosiaaliseen maailmaan

Teologian opiskelijalle ja muille kiinnostuneille on tarjolla tänä keväänä uutta ja mielenkiintoista Raamatun sosiaalisesta maailmasta. Ihminen ja yhteisö Uuden testamentin maailmassa –verkkojulkaisusta on tuotettu uusi versio, ja Uuden testamentin sosiaalisesta maailmasta järjestetään aineopintason kurssi maalis- huhtikuussa (ilmoittautuminen parhaillaan käynnissä). Myös uusia laadukkaita Raamatun sosiaalista maailmaa käsitteleviä kirjoja on ilmestynyt: Anni Pesosen ja Kirsi Valkaman, Arkielämä Raamatun aikaan (Kirjapaja 2010) ja Kari Latvuksen, Sakari Häkkisen ja Hanne von Weissenbergin, Köyhien Raamattu (Kirjapaja 2010).

Sosiaalisen maailman tutkimus on noussut viime vuosikymmenien aikana yhdeksi raamatuntutkimuksen pääsuuntaukseksi. Tutkijat olivat tietysti aiemminkin pyrkineet ymmärtämään Raamatun tekstejä alkuperäisessä historiallisessa kontekstissaan. Uutta sosiaalisen maailman tutkimuksessa on kuitenkin se, että tulkinnallista kontekstia on siirretty ruohonjuuritasolle, arjen ja inhimillisten perustarpeiden tarkasteluun. Abstraktit teologiset kysymykset on joko jätetty sivummalle tai niitä tulkittu konkreettisesta sosiaalisesta tilanteesta käsin.

Ihminen ja yhteisö Uuden testamentin maailmassa –verkkojulkaisu valottaa Uuden testamentin ajan sosiaalisia instituutioita, arvoja ja käyttäytymistä. Sivuilta löytyy tietoa mm. antiikin ajan yhteiskunnista, perheistä, avioliittomalleista, seksuaalisista normeista ja uskomuksista sekä orjuudesta. Julkaisuun on myös koottu aihepiiriä valaisevia katkelmia antiikin kirjoittajilta ja Uudesta testamentista sekä perhetutkimuksen bibliografia. Nyt julkaistu versio on jo kolmas, ensimmäinen valmistui yhteistyössä Petri Merenlahden johtaman oppimisen kehittämisprojektin kanssa jo 2001. Versio on tuotettu prof. Antti Marjasen johtamassa ”Sukupuoli, sosiaaliset roolit ja ammatit varhaiskristillisyydessä”. Uutta materiaalia verkkosivuilla on mm. sukupuolirooleista, ammateista (kauppiaista ja sotilaista), antiikin yhdistyksistä ja roomalaisista taloista.

Oikealla palstalla olevan linkin kautta pääset kätevästi tutustumaan verkkojulkaisun uuteen versioon.